Minicursus: Een verhalende cv die opvalt

Introductie

Een minicursus: Een verhalende cv die opvalt, een kleine cursus om jou te laten kennismaken met een verhalende cv die indruk maakt bij potentiële werkgevers!

Een verhalende cv is een krachtig instrument dat je kunt gebruiken om op te vallen tussen de stapel traditionele cv’s. In plaats van simpelweg een lijst met werkervaring en vaardigheden te presenteren, vertelt een verhalende cv jouw unieke verhaal en laat het zien wie je bent als professional. In deze minicursus leer je hoe je een verhalende cv kunt creëren die de aandacht trekt en indruk maakt op potentiële werkgevers. 

Les 1: Ken jezelf


Om een verhalende cv te kunnen schrijven, is het belangrijk om jezelf goed te kennen. Reflecteer op je carrière tot nu toe, je sterke punten, prestaties en de ervaringen die je hebt opgedaan. Denk na over wat je motiveert en wat je uniek maakt als professional. Dit zelfbewustzijn zal de basis vormen voor het opbouwen van je verhalende cv.

Les 2: De opbouw van een verhalende cv

Een verhalende cv heeft een andere structuur dan een traditionele cv. Begin met een aansprekende inleiding die de aandacht trekt en je persoonlijkheid weergeeft. Ga vervolgens over op het beschrijven van jouw relevante ervaringen en prestaties, waarbij je de nadruk legt op de verhalende elementen. Gebruik actieve taal en specifieke voorbeelden om je verhaal levendig en boeiend te maken.

Les 3: Vertel jouw verhaal


Nu is het tijd om jouw verhaal te vertellen. Gebruik de opgedane zelfkennis om jouw professionele reis te beschrijven en te laten zien hoe je bent gegroeid en ontwikkeld. Focus op de hoogtepunten en de impact die je hebt gehad in eerdere functies. Gebruik levendige taal en specifieke voorbeelden om jouw verhaal kracht bij te zetten.

Les 4: Wees authentiek en uniek


Een verhalende cv biedt de mogelijkheid om jouw unieke persoonlijkheid en passies naar voren te brengen. Wees authentiek en eerlijk in jouw verhaal. Laat zien wat jou onderscheidt van andere kandidaten en wat jouw toegevoegde waarde is voor een potentiële werkgever. Durf jezelf te laten zien en wees trots op jouw unieke kenmerken.

Les 5: Verfijn en perfectioneer


Na het schrijven van jouw verhalende cv is het belangrijk om het te verfijnen en te perfectioneren. Controleer op grammaticale fouten, zorg voor een goede leesbaarheid en kijk kritisch naar de inhoud. Zorg ervoor dat jouw verhaal consistent is en dat elk onderdeel een doel dient. Vraag feedback aan anderen en blijf het verbeteren totdat het hele proces van het schrijven van een verhalende cv.

Les 6: Integratie met de motivatiebrief

Een verhalende cv en een motivatiebrief vullen elkaar perfect aan. Terwijl de verhalende cv jouw professionele verhaal vertelt, biedt de motivatiebrief de mogelijkheid om specifieke aspecten van jouw ervaring en vaardigheden te benadrukken die relevant zijn voor de specifieke functie of organisatie. Verwijs naar het bovenstaande artikel over het schrijven van een goede motivatiebrief om je te helpen bij het schrijven van een overtuigende brief die aansluit op jouw verhalende cv.

Les 7: Personalisatie en maatwerk

Elke sollicitatie is uniek, dus pas je verhalende cv aan op basis van de specifieke functie en organisatie waar je naar solliciteert. Identificeer de belangrijkste vereisten en kernwaarden van de functie en benadruk hoe jouw ervaring en persoonlijkheid daarop aansluiten. Door jouw verhalende cv te personaliseren en op maat te maken, vergroot je de kans dat het aanspreekt bij de beoogde werkgever.

Les 8: Visuals en ontwerp

Hoewel de inhoud van jouw verhalende cv van het grootste belang is, kan een aantrekkelijk ontwerp en het gebruik van visuals helpen om de aandacht te trekken. Zorg ervoor dat het ontwerp van jouw cv consistent is met jouw professionele imago en gebruik visuals zoals grafieken, infographics of portfolio-items om jouw prestaties visueel te ondersteunen.

Les 9: Oefenen en feedback

Voordat je jouw verhalende cv indient, oefen je het presenteren van jouw verhaal. Oefen het mondeling vertellen van jouw cv om ervoor te zorgen dat je beknopt en overtuigend kunt vertellen wie je bent en wat je te bieden hebt. Vraag ook om feedback van anderen, zoals vrienden, mentoren of loopbaanadviseurs, om waardevolle inzichten en suggesties te krijgen voor verdere verbetering.

Les 10: Voortdurende evolutie

Een verhalende cv is geen statisch document. Het evolueert met jouw professionele groei en nieuwe ervaringen. Blijf je verhalende cv updaten naarmate je nieuwe prestaties behaalt, trainingen volgt of nieuwe vaardigheden ontwikkelt. Houd het fris en relevant, zodat je altijd een krachtig instrument in handen hebt bij het solliciteren naar nieuwe kansen.

Afsluiting

Met deze minicursus heb je geleerd hoe je een verhalende cv kunt creëren die opvalt en indruk maakt op potentiële werkgevers. Combineer dit met een sterke motivatiebrief volgens de richtlijnen in het bovenstaande artikel, en je bent goed op weg naar het succesvol solliciteren naar jouw droombaan. Blijf jezelf ontwikkelen, blijf jouw verhaal vertellen en wees trots op jouw unieke professionele reis.

Veel succes met het schrijven van jouw verhalende cv. Lukt het jou na het inlezen van deze minicursus niet om er zelf mee aan de slag te gaan? Aarzel niet…neem eens vrijblijvend contact met mij op!