Schrijfmateriaal om een kind te leren schrijven

Tegenwoordig leren onze kinderen al in groep 2 hun naam te schrijven. Kinderen op deze leeftijd zijn leergierig en slokken alle nieuwe informatie moeiteloos op. Ik weet nog goed hoe trots ik was toen mijn kinderen, helemaal op hun eigen manier, hun naam konden schrijven. Op elke tekening stond vol trots in hun houterige schrijfwijze hun naam te prijken. Maar wat is nu het beste schrijfmateriaal om een kind te leren schrijven?

Een potlood is het beste schrijfmateriaal voor een kind

Een goed advies is om je kind te leren schrijven met een potlood. Daarna kan een kind overstappen op schrijfmateriaal dat gevoelig is voor de bepaalde druk die op een pen wordt uitgevoerd. Hierbij kun je denken aan een vulpen of vulpotlood. De dikte van het schrijfmateriaal en de pengreep kunnen ook een belangrijke rol spelen bij het (leren) schrijven.

Verschillende schrijfmaterialen

Over de voor- en nadelen van verschillende schrijfmaterialen is heel wat bekend. Maar het is nog niet duidelijk bewezen of het schrijfmateriaal waar onze kinderen mee (leren) schrijven, invloed heeft op de ontwikkeling van hun handschrift. Op het internet is wel praktische informatie erover te vinden en de moeite waard om dit eens door te lezen.

Zoals ik al eerder geschreven had, is het leren met een potlood te schrijven het meest praktische, daarna kunnen ze overstappen naar bijvoorbeeld een vulpotlood. Omdat hun fijne motoriek nog niet helemaal is ontwikkeld is het fijn voor ze om met een dikke potlood te leren schrijven. De overstap naar een vulpen kan je het beste niet overhaasten, want te hard drukken kan vlekken op hun werkje of schrift veroorzaken. Meestal is het in de bovenbouw dat ze met een balpen gaan schrijven. Als het goed is hebben ze dan het handschrift ontwikkeld waardoor het geen kwaad meer kan als ze met een balpen gaan schrijven. Pennen met een voorgevormde greep of zogenoemde ‘grippers’ zou ik ze niet laten gebruiken omdat deze weinig variatie aan pengrepen toelaten.

Waarom is bij het schrijfmateriaal de pengreep belangrijk?

Als ik het over de pengreep heb. dan heb ik het over de manier waarop kinderen en volwassenen (leren) schrijven. Want bij het leren schrijven zijn er namelijk allerlei manieren om een potlood of pen vast te houden. De meeste kinderen ontwikkelen tussen vier en zes jaar de ‘driepuntsgreep’, waarbij de duim en wijsvinger de pen sturen en de middelvinger de pen ondersteunt. We praten hier over een dynamische greep, die geschikt is voor het schrijven met een pen of potlood.

Hoe kan je helpen bij het leren schrijven?

Als ouder zijnde kun je helpen om je kind te leren schrijven. Belangrijk is dat je je kind niet onder druk zet. Maak je jezelf zorgen over de ontwikkeling van het schrijven? Geef dit aan op school want dan kan er een plan van aanpak gemaakt worden om je kind met het leren schrijven te helpen. Je kan thuis oefenen, maar zorg wel dat de manier waarop je oefent aan sluit bij de methode op school. Laat je kind met een potlood oefenen in plaats van met een pen voor een goede grip. Dit is het beste schrijfmateriaal om je kind te leren schrijven, Voordat je het weet schrijf je kind de mooiste verhaaltjes en liefste woordjes! En wie weet: Misschien wordt je kind een tovenaar in woorden en dus een ware tekstschrijver!