Tips om te scoren met je blog

Bloggen gaat niet alleen om het lokken van zoveel mogelijk bezoekers en het verbeteren van je positie in Google. Wat als SEO niet jouw ding is? Kun je dan nog steeds een impact maken met je blog? Absoluut! Hier zijn tips om een blog te laten groeien, zonder je druk te maken over SEO. Ik heb de beste tips om te scoren met je blog eens op een rijtje voor je gezet.

1. Deel je persoonlijke verhaal, maar maak het relevant:

Schrijf gerust over verschillende onderwerpen waar je zelf wat vsn af weet of waar je interesse ligt maar zorg ervoor dat het ook voor je lezers waardevol is. Deel oplossingen, geef extra informatie en verwijs naar producten of diensten. Maak informatieve(re) artikelen die herkenbaar en leerzaam zijn voor je publiek.

2. Blog regelmatig, Niet overmatig:

Bloggen is een marathon, geen sprint. Kies een haalbaar schema, zoals één keer per week, en houd dit jarenlang vol. Zo creëer je een consistente stroom van content. Maak een voorraadje artikelen aan voor dagen waarop inspiratie ontbreekt.

3. Laat je blog opvallen

Omdat SEO niet je focus zou moeten zijn, moet je op andere manieren opvallen. Denk aan boeiende onderwerpen, een unieke mening, aantrekkelijke opmaak, en kwalitatieve foto’s. Zo trek je lezers aan zonder afhankelijk te zijn van zoekmachines.

4. Gebruik categorieën op je blog:

Orden je berichten in duidelijke categorieën of tags. Hiermee creëer je overzicht en bouw je naamsbekendheid op voor je specifieke onderwerpen. Dit heeft stiekem ook voordelen voor je SEO, zonder dat je er actief mee bezig bent. Lees ook eens dit uitgebreid artikel over SEO en bloggen.

5. Linkjes in je blog:

Plaats meer linkjes in je artikelen. Verwijs naar eerdere berichten en laat oudere content linken naar je nieuwste werk. Maak je blog een bolwerk van informatie, waardoor lezers langer op je site blijven. Vergeet niet je blog in al je social media-profielen te promoten.

6. Investeer in direct contact met je lezer:

Compenseer het ontbreken van automatisch verkeer via SEO door een nauwer contact met je lezers. Reageer inhoudelijk op blogs van collega’s, stuur persoonlijke mailtjes naar mede-bloggers, ondersteun elkaar online, en denk eens aan gastbloggen. Bouw aan een klein en trouw netwerk voor duurzaam blogsucces.

7. Betrek je lezers:

Creëer interactie met je lezers door vragen te stellen in je blogposts. Moedig hen aan om te reageren en hun eigen ervaringen te delen. Door een gemeenschap op te bouwen, maak je je blog aantrekkelijker en stimuleer je herhaalbezoeken. Neem de tijd om op reacties te reageren en bouw zo een betrokken lezerspubliek op.

8. Vernieuw en hergebruik oude content:

Wanneer je een flink archief van blogposts hebt opgebouwd, kun je oude inhoud nieuw leven inblazen. Herzie en update oudere artikelen om ze relevant te houden. Ook kun je thematische samenvattingen maken of ‘best of’ compilaties om nieuwe lezers te trekken. Door je beste content te recyclen, maximaliseer je de waarde ervan over de tijd.

Het bijhouden van een blog hoeft dus niet te draaien om de ratrace van SEO. Door relevant te blijven, een consistent schema aan te houden en je lezers te betrekken, kun je een mooie blog opbouwen op jouw eigen voorwaarden. Ik hoop dat je wat hebt aan de tips om te scoren met je blog. Wil je nog meer weten? Of heb je juist zelf aanvullende tips? Laat het me gerust weten!